Memoar Haji 2005- Hari Tarwiyah

Hari ini 5 Zulhijjah. Ironinya, tatkala puluhan ribu umat islam Malaysia menuju ke Arab Saudi, saya pula akan pulang ke Malaysia pada hari ini.

Suasana Haji yang saya saksikan setiap hari melalu kaca TV Saudi (Saudi ada channel Mekah yang menyiarkan suasana Masjidil Haram 24jam), membuatkan saya terimbau kenangan lampau ketika saya mengerjakan Haji pada tahun 2005. Beberapa hari lagi pada 8 Zulhijjah, sebahagian umat islam akan menuju ke Mina untuk Hari Tarwiyah. Atas sebab mengelakkan kesesakan jutaan manusia, jemaah haji Malaysia tidak dijadualkan untuk menyertai Hari Tarwiyah di Mina. Jemaah haji Malaysia akan bergerak terus menuju ke Arafah pada awal pagi 9 zulhijjah atau malam 8 zulhijjah.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Namun keistimewaan yang saya dapat ialah apabila mengikuti kuota Jemaah Haji dari Australia (saya mengerjakan haji semasa masih dalam pengajian di Australia). Jadi saya lebih bebas untuk menentukan jadual sendiri dan menyebabkan saya berpeluang melakukan perkara-perkara yang sunnah dalam Haji. Salah satu perkara yang sunnah ialah berada di Mina semasa Hari Tarwiyah.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Pada hari tersebut,saya bersama rakan-rakan jemaah Haji dari Universiti Islam Madinah, telah berjalan kaki dari Mekah menuju ke Mina. Di sana kami bermalam satu hari, bersolat secara qasar tetapi tidak jamak (zohor asar, isyak 2 rakaat). Keesokan harinya pada 9 Zulhijjah selepas subuh, kami bergerak menuju ke Arafah

Picture 024

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: